Putevima Baranje

Nakon što vijugavim cestama Baranje dođete do mjesta Lug, u daljini uočit ćete mjesnu crkvu, a preko puta nje na glavnoj cesti nalazi se Kuća Biljkinog oca, a tu su i putokazi koji će vam olakšati nalaženje. Klasična panonska kuća švapskog tipa dugačkog ganjka istaknut će se i svojom oker fasadom s tamno zelenim prozorima i coklom. Ova stoljetna ljepotica rado će vam poželjeti toplu dobrodošlicu i primiti vas u svoje odaje, dok će vam mnoštvo biljaka pružiti priliku da se sjedinite s prirodom. 

Mjesto Lug dominantno je poznato po proizvodnji mljevene paprike, što ljute što slatke. Prvi vikend u listopadu već tradicionalno se odvija Paprikafest, manifestacija koja, osim prodaje mljevene paprike tu je i sajam drugih proizvoda, a i bogata gastronomska ponuda uz nezaobilazni glazbeni program. Lug se nalazi na križištu između puteva prema Kopačkom ritu te onima prema vinskim cestama, a i najdalje baranjske lokacije su unutar pola sata vožnje.

Manje je poznata priča da u Lugu isusovci podižu crkvu na čast Blaženoj Djevici Mariji sa željom da postane marijansko proštenište. Godine 1697. nabavljaju Gospin kip koji na Veliku Gospu u svečanoj procesiji iz Osijeka prenose u Lug. Pristaše Rákóczyjeve bune protiv habsburške vlasti – kalvini, zaposjedaju i naseljavaju više mjesta u Baranji, a među njima i Lug u kojem prisvajaju katoličku crkvu i preuređuju u svoju kalvinsku bogomolju. Da spase Gospin kip, isusovci ga prenose u Aljmaš. Od tada hodočasnici o Gospinim blagdanima hodočaste u Aljmaš te je 1704. prva godina aljmaškog svetišta.

Kopački rit močvarno je područje koje se nalazi sjeverno od ušća Drave u Dunav te tako tvori idealne uvjete za život mnogih biljnih i životinjskih vrsta. To je ujedno i najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj, a uvršten je i u listu ornitološki značajnih područja (IBA). Osim velikog broja ribljeg svijeta te već spomenutih ptica, tu je i velik broj divljači tako da se i vožnja cestama uz Kopački rit nerijetko pretvara u safari. Svakako je preporuka posjetiti i edukacijsko-prezentacijski centar Tikveš kako biste se još dodatno educirali o Kopačkom ritu, ali i uživali u samom kompleksu dvorca kao što su to nekoć činili Tito i njegovi uvaženi gosti. Kopački rit interesantan je u svako godišnje doba, od mistične zime preko razigranog proljeća i ljeta do zagasitih boja jeseni. 

Bilje je najveće mjesto i sjedište istoimene općine, a od Osijeka dijeli ga samo brza cesta ili pak biciklistička i pješačka staza, ovisno o tome što preferirate. Najznačajnija građevina je dvorac Eugena Savojskog s početka 18. stoljeća koji je trenutno zapušten i opustošen, ali njegovo impresivno pročelje još uvijek mami uzdahe. U najavi je skorašnja obnova kojoj se iznimno radujemo. Bilje krije i jedan prirodni fenomen, a to je Biljska stepa sa svojom iznimnom bioraznolikosti koju biste svakako trebali posjetiti u proljeće ili ljeto. To područje nalazi se na mjesnom groblju, zaštićeno je te je branje biljaka strogo zabranjeno. Od manifestacija svakako treba izdvojiti Međunarodne etno susrete koji se odvijaju sredinom lipnja. 

Etno selo Karanac vratit će vas u neka stara vremena gdje možete obići domaćinstva koja su sačuvala ugođaj onih starih vremena, uređena u starinskom štihu. Posjetitelji Kuće Biljkinog oca i ljubitelji starina dodatno mogu posjetiti slična domaćinstva koja nude dodatne sadržaje. Jedna od najpoznatijih lokacija je svakako i Ulica zaboravljenog vremena gdje se mogu vidjeti manje pomalo zaboravljeni zanati kao što su proizvodnja klompi, drvenih košara i drvenih bačvi te kovačnica, brijačnica i mlin. U ulici se nalazi i vidikovac na visini od oko devet metara koji pruža predivan pogled na ostatak sela. Svakako nećete otići gladni niti žedni. Nekoliko puta godišnje odvijaju se i Etno sajmovi, a u sklopu zimskog odvija se Čvarakfest.

Baranja je poznata vinska regija koja vaša nepca neće ostati ravnodušnima. Mjesto Zmajevac je selo s najvećom koncentracijom malih vinarija gdje možete kušati mnoge sorte vina i sljubiti ih s hranom. Domaćini će vas i rado provesti gatorima, odnosno vinskim podrumima ukopanima u planinu. Poznato je i po događajima tijekom godine, među kojima se izdvajaju Vinski maraton i Vinatlon. Vjerojatno najfotografiranija lokacija u Baranji je vidikovac vina Belje pa vjerujemo da ćete i vi poželjeti barem nakratko svratiti tamo. 

Na samom sjeveru Baranje nalazi se Batina, pitoreskno mjesto koje ima najbliskiji odnos s Dunavom. Posebice je impozantan pogled sa Spomenika Batinskoj bitci kojeg svakako nemojte zaobići ako se nađete u tim krajevima. Zanimljiva je i pješačka ruta surducima, putevima usječenima u planinu koja vas vodi kroz Baranjsku planinu, a možda vas dovede i do Draža koji je zadnjih nekoliko godina postao sve popularniji zbog svoje plaže na rukavcu Dunava, idealne za obitelji s djecom. Za vrijeme karnevala Draž postaje jedno od mjesta kojeg “zaposjednu” strašne Buše i pale se ulice tjerajući zimu. 

Kad ste već na sjeveru Baranje, svakako se uputite i u Topolje gdje možete posjetiti neobičnu crkvu sv. Petra i Pavla karakterističnu po tome što nema toranj budući da se tri puta rušio prilikom gradnje zbog čega su i nastale mnogobrojne legende. Ljubitelji tradicije svakako trebaju posjetiti i Šokačku kuću koja donosi prikaz seoskog života. 

Svakako posjetite i jedini grad u Baranji – Beli Manastir gdje se nalazi Kuća Baranjskog kulena i Etnološki centar baranjske baštine s bogatim fundusom. 

Kuća Biljkinog Oca

Kako do nas?