Napokon smo ušli u onaj mjesec koji označava i početak i kraj, a to je prosinac. Prosinac kao mjesec kojim obilježavamo početak zime, iako se hladnoća već dobrim dijelom udomaćila te slavimo kraj godine kao i početak one nove. Ovo vrijeme bi, prema svim pravilima, trebalo biti vrijeme za opuštanje i provođenje s najbližima, no sigurna sam da nisam jedina kojoj taj mjesec zna biti poprilično stresan. Pripreme za nadolazeće blagdane mogu biti kaotične, neurotične, nepredvidive i svi ostali pridjevi u hrvatskom jeziku koji označavaju stres iako bismo zapravo svi trebali uživati u tom magičnom i posebnom razdoblju. Slažem se da je ovo doba godine posebno i da nema boljeg osjećaja od šetnje gradom i razgledavanja postavljenih lampica i ukrasa u svakom uglu, mirisa fritula i kuhanoga vina, razgledavanja Adventa na kojemu se jede fina hrana i katkad popije malo previše spomenutog kuhanog vina. Moja savjet jest da je ponekad najbolja stvar koju možete napraviti maknuti se od kuće, otići nekamo i proslaviti blagdane i ovaj mjesec kako spada. Ako imalo pratite medije i društvene mreže, teško ćete pobjeći od stalnog reklamiranja Adventa u Budimpešti, Ljubljani, Beču i mnogim drugim poznatim europskim gradovima. Sva ta mjesta imaju svoje posebitosti i svi ih trebamo barem jednom doživjeti, no što ako ne moramo prelaziti toliki put za uživanje u adventskim čarolijama? 

Smatram kako je ovo zimsko razdoblje savršena prilika za upoznavanje jednog dijela Hrvatske, koji je često zanemaren, a to je Baranja. Iskoristite ovu priliku da posjetite Baranju, a i njezinu najbolju tradicijsku kuću – Kuću Biljkinog oca. Kuća Biljkinog oca vratit će vas u neko prošlo vrijeme i omogućiti vam da doživite autohtonu Baranju, a mislim da će u ovo doba godine taj doživljaj biti još snažniji.

Osijek i Baranja i ove godine pripremaju Advent koji će vas zasigurno izvući iz sezonske depresije i utopliti svojom ponudom ukusne i bogate hrane (kobasica, langošica, fritula, sarme i ostalog), a i različitim varijacijama toplih pića kako ne biste osjetili minuse u zraku. Ako će Osijek nešto napraviti, onda je to dobar Advent, a ako mi ne vjerujete kao dokaz imate sve prošlogodišnje objave na društvenim mrežama. Kako ne biste morali trošiti energiju na traženje adventske ponude i događaja, tu sam ja da vam pružim kratak presjek i izdvojim najzanimljivije stvari koje nude Osijek i Baranja.

Započet ćemo s Osijekom, koji i ove godine pod svjetlo reflektora stavlja svoju baroknu jezgru, Tvrđu, koja će biti ispunjena adventskim aktivnostima od 1. prosinca pa sve do samog kraja godine. Na Trgu Jurja Križanića ispred barokne crkve sv. Mihovila moći ćete uživati u raznovrsnoj ponudi adventskih slastica i napitaka, suvenira i drugih domaćih proizvoda, a ambijent je još magičniji zahvaljujući svjetlosnim projekcijama na zgradama. Naravno, ništa ne prolazi bez glazbe, a Osijek se pobrinuo da tijekom cijelog mjeseca čujemo glasove naših najpoznatijih izvođača. Iza nas su koncert Vanne i Marka Tolje, a stižu nam i Vatra, Songkillersi i Mia Dimšić i mnogi drugi. Za najluđu noć u godini zabavljat će nas Parni Valjak, a i ove godine se Osijek priklonio pozitivnom trendu proslave bez vatrometa. 

Osim toga, neizostavno treba spomenuti najveći panoramski kotač u Hrvatskoj koji i ove godine krasi grad Osijek te klizanje na Gradskom klizalištu Sokol koje smatramo simbolom zimskog razdoblja. Osijek se pobrinuo i za one najmlađe sa svojim zabavnim lunaparkom u Parku kralja Držislava i interaktivnim dječjim aktivnostima. Mogla bih još dugo nabrajati što sve možete vidjeti i posjetiti, no mislim da se moje riječi ne mogu uspoređivati s onim što se događa uživo, što trebate doživjeti sami. Detaljniji program provjerite ovdje. Osim toga, GPP je mališanima pripremio i božićni tramvaj čiji su termini već odavno gotovo pa popunjeni. Izdvojila bih i zanimljive turističke rute iz uloge spremačice, mlinarice ili pak barunice Mačkamame pod vodstvom obrta ReActor

Što se tiče Baranje, Beli Manastir nudi ono što u gastronomskom smislu odlikuje Baranju, a to su, između ostalog, tradicionalna jela od ribe.  Uz to, organizirali su i božićne koncerte, Božićni sajam pa i puštanje lanterni s božićnim željama. Kneževi Vinogradi pobrinuli su se da i djeca budu uključena pa su tako organizirali radionice koje uključuju pisanje pisama Djedu Božićnjaku, Božićni sajam i podjelu poklona. Program pronađite na stranicama TZ Baranje

Ako se želite maknuti od gradske gužve i pronaći nešto mirnije i opuštenije, Park prirode Kopački rit pripremio je jednu posebnu adventsku priču s ciljem zbližavanja ljudi s prirodnom, a ove godine u fokus stavlja one najmlađe. Posjetite šumski Advent u Kopačkom ritu s krilaticom “Božić kod ježa i sove” gdje vas čekaju dramske radionice i radionice izrade eko ukrasa, pričaonice, edukativne šetnje, koncerti i još mnoštvo toga. Za odrasle bih izdvojila turističku šetnju s fenjerima s temom Mitoloških priča Baranje.

Sve u svemu, ne moramo uvijek putovati daleko kako bismo vidjeli nešto novo, nešto posebno i kvalitetno. Katkad ne znamo ni kakve sadržaje nude gradovi oko nas, a kada otkrijemo nešto novo, i to u našoj zemlji, mislim da to čini cijelo iskustvo još posebnijim.

Tekst potpisuje Stela Petelka. 

Fotografije ustupio Osijek Top Events.